Nieuws - Retail Platform Steenbergen

Ga naar de inhoud

Ondernemend Steenbergen ondervindt de groei tijdens nieuwjaarsreceptie

Deze avond organiseerden de organisaties OPS, RPS, ZLTO Steenbergen, Horeca afdeling Steenbergen en Rabobank Zuid-Westbrabant hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Een 140-tal ondernemers en vertegenwoordigers van gemeente Steenbergen kwamen elkaar de hand schudden en hieven het glas op een succesvol 2019. Dat gebeurde in de ontvangstruimte van familie De Schutter aan de Dinteloordseweg.

Voorzitter Pieter Korst van ZLTO Steenbergen en Noord-Bergen op Zoom had de taak deze nieuwjaarsbijeenkomst te openen. Het thema van de avond is ‘Er zit groei in’ en dat werd al geïllustreerd door het bezoekersaantal dat de laatste jaren groeiende is. “We mogen vanavond niet minder dan 140 bezoekers verwelkomen. Dat is een mooi aantal”, zo constateerde Pieter Korst, die zijn welkomstwoord gepast kort hield. Niet zonder echter alle aanwezigen een gezond en gelukkig 2019 te wensen.

Helaas rode cijfers
Na hem hield Gert Slikken een korte presentatie naar aanleiding van hetzelfde thema. Slikken is directeur Agrarische zaken van Suiker Unie Dinteloord. Een rot in het vak – “al dertig jaar bij hetzelfde bedrijf, want suiker plakt” – die in een zeer korte vogelvlucht de historie van Suiker Unie belichtte. Dit is een onderdeel van de coöperatie Royal Cosun en is opgericht in 1889. Cosun is in de afgelopen ruim honderd jaar fors gegroeid, met thans een omzet van 1 miljard en met 850 medewerkers. In 2018 en naar verwachting in 2019 valt helaas geen groei van de winst bij Suikerunie te melden. Sterker nog, voor het eerst in zijn geschiedenis sluit Suikerunie het boekjaar af in rode cijfers. Een tegenvallende bietenproductie is hier mede oorzaak van.

Verduurzamen
Toch is Gert Slikken niet pessimistisch over de toekomst, waarin hij opnieuw groei verwacht. Bij de telers, die met efficiëntere methoden een hogere bietenopbrengst gaan realiseren, maar ook bij het Agro & Food Cluster Nieuw-Prinsenland waar zich de laatste tijd weer nieuwe bedrijven aanmelden. Het AFC is ook sterk aan het verduurzamen, zo vertelt Slikken. Op het gebied van energie – biogas, windturbines en zonnecollectoren – en er komen ook vernieuwingen op chemisch terrein, terwijl ontwikkelingen op farmaceutisch gebied worden onderzocht.

Oproep
Gert Slikken sloot zijn korte presentatie af met een oproep aan innovatieve ondernemers die plannen hebben welke zijn gelieerd aan de agrarische sector. Zij worden gevraagd om zich te melden om samen met de Suikerunie te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Na deze presentatie was het woord aan de aanwezigen. Aan de kakofonie van stemmen te horen hebben die allemaal wel hun zegje gedaan. Het werd een bijzonder geanimeerde ontmoeting.

Bron: Steenbergse CourantTast eens in de buidel gemeenteraad: de binnenstad heeft uitbundige sfeerverlichting hard nodig

De donkere dagen voor Kerst. Ze zijn er weer. Helaas dient dit in het stadshart wat letterlijk te worden genomen. Het ontbreken van een goede sfeerverlichting zorgt voor een wel erg sombere aanblik. En dat terwijl die binnenstad juist moet uitnodigen en de passanten een blij en vrolijk gevoel moet geven. Met een stimulerende vloed aan lichtjes. Plaatsen die dat begrepen hebben besteden volle aandacht aan deze vorm van aankleding. Wie kent die taferelen niet? Daar wordt je toch blij van?

 
Voorzitter Kees de Bruin van Retail Platform Steenbergen (RPS) zucht diep wanneer hij deze vraag gesteld krijgt.

 
“Een uitbundige sfeerverlichting is zeker heel belangrijk. Na de opknap van de binnenstad hielden we een kleine sfeerverlichting over. De lichtsprieten op de lantaarnpalen. Daarvan gingen er steeds wat kapot en drie jaar geleden hebben we uit onze eigen pot 9.000 euro uitgegeven voor herstel. Nu is alles weer versleten en geld voor nieuwe verlichting is er echt niet meer. We hebben onze spaarzame financiën nodig voor de activiteiten die we organiseren”.

 
Kop boven water houden
De spoeling is bij de winkeliers dun. De meesten hebben moeite om in concurrentie met online aankopen de kop boven water te houden. De reclamebelasting is hard nodig voor promotie.
 
“Tot op heden bekostigden wij ook de ‘hanging baskets’ (de bloemenmanden aan de lantaarnpalen, die als sfeervol worden ervaren – red.). Jaarlijks een kostenpost van 8.500 euro. Die worden nu opgenomen in het groenplan van de gemeente. Daar zijn we heel blij mee. En we hebben met de hulp van Scouting Steenbergen kerstballen in de lantaarnpalen opgehangen”.

 
Openbare ruimte
De RPS-voorzitter kan zich helemaal vinden in onze stelling dat de binnenstad toch bij de openbare ruimte hoort en dat juist de gemeente voor de algemene sfeer moet zorgen.
 
“Vorige week gingen we op stap met het college. Er werd kennis gemaakt met nieuwe ondernemers. Ook de Markt kwam weer ter sprake en ook de sfeerverlichting is aan de orde geweest.
 
Het college heeft aangegeven dat men vindt dat er inderdaad iets moet gebeuren. Het gaat om investeren in sprankelende verlichting met impact, maar ook om het plaatsen en verwijderen ervan. Want wanneer de verlichting blijft hangen wordt de levensduur danig verkort”.

 
De RPS-voorzitter heeft ook gesproken over muziek in de straten, want ook die ontbreekt nu.

 
Een duidelijke kans
Dit moet toch allemaal niet zo moeilijk zijn. Ter illustratie plaats ik een sfeerbeeld uit Rotterdam. Een voorbeeld hoe lantaarnpalen door de gemeente daar worden voorzien van een simpele lichtjeskoker. Wie beelden zoekt uit plaatsen waar meer aandacht aan sfeerverlichting wordt besteed ziet nog veel mooiere voorbeelden. Lange tijd geleden vroeg de gemeenteraad aan het college om met plannen te komen waaraan de goed gevulde gemeentekas zou kunnen bijdragen. Een reactie op die vraag is niet gekomen, maar hier komt een duidelijke suggestie: investeer stevig in prachtige sfeerverlichting en in het jaarlijks aanbrengen en weghalen ervan. Het is een kans om Steenbergen – en ook de andere kernen – in de donkere dagen extra aantrekkelijk en sfeervol te maken.

 
Bron: Steenbergse Courant

Nieuwe digitale informatieborden

Heeft u de nieuwe digitale informatieborden al gezien?

Sinds deze week hebben we 3 nieuwe digitale informatiezuilen in onze gemeente, waar we erg blij mee zijn. De zuilen zijn op drie locaties te vinden aan de invalswegen van Steenbergen en Dinteloord. Het doel van de borden is het geven van informatie aan voorbijrijdende weggebruikers. Ook worden er commerciële boodschappen van lokale ondernemers op getoond.

Drie locaties
Sinds deze week zijn de borden in gebruik. Zodra je Steenbergen binnen rijdt via de Zeelandweg-Oost en de Franseweg, vallen ze dan ook meteen op. De derde zuil staat aan de Steenbergseweg in Dinteloord.

LED-schermen
Met korte teksten en afbeeldingen verschijnen er berichten op de LED-schermen. Het bovenste gedeelte voor aankondigingen, mededelingen, nieuws of calamiteiten. Het onderste gedeelte van de zuil is beschikbaar voor (betaalde) commerciële boodschappen van lokale ondernemers. Eigenaar van de digitale informatiezuilen is Suurland Outdoor BV.
In Nieuw-Vossemeer en Kruisland bleek het plaatsen van digitale informatiezuilen niet haalbaar en zijn plakzuilen beschikbaar.

Heb je vragen over het plaatsen van berichten op de digitale informatiezuilen? Neem dan contact met ons op via communicatie@gemeente-steenbergen.nl.

Bron: www.gemeente-steenbergen.nl.
Standpunt bestuur RPS mbt Samen Doen

Wij ontvingen berichten dat het loyaliteitsprogramma ‘Samen Doen’ (voorheen Positoos) momenteel afspraken maakt met winkeliers in het centrum van Steenbergen. Als bestuur hebben wij in het verleden ook al contact gehad met deze organisatie en zijn tot de conclusie gekomen dat dit systeem niet het meest opportuun is voor onze leden. Zo kunnen de punten bijvoorbeeld ook buiten de eigen gemeente besteed worden en dat lijkt ons nu net niet het doel van een loyaliteitsprogramma. Als bestuur houden wij onze oren en ogen open voor systemen die wel passen bij Ons Steenbergen. Uiteraard staat het jullie vrij om een afspraak te maken met Samen Doen, maar we wilden jullie wel graag informeren over het standpunt van het bestuur.RPS brengt onderzoek onder de aandacht van de raad

Het Retailplatform Steenbergen (RPS) heeft het kernbezoek dat de gemeenteraad aan Steenbergen bracht, gebruikt om aandacht te vragen voor het stadshart.

Daarbij bracht RPS-voorzitter Kees de Bruin een onderzoek van adviesbureau DTNP onder de aandacht van de raadsleden. Hieruit blijkt dat het regulier boodschappen doen de drager is voor vitaliteit in de binnenstad. RPS wil graag met de gemeenteraad rond de tafel om de conclusies van het onderzoek te bespreken.

Het betreffende onderzoek is landelijk gedaan onder 3000 respondenten in dorps- en wijkcentra. In het onderzoek wordt het belang van supermarkten in de nabijheid van overige winkels benadrukt. “Ook ons stadshart staat onder grote druk. Het is een ware uitdaging om er voor te zorgen dat Steenbergen een winkelbestendige toekomst houdt. Het RPS-bestuur gaat het onderzoek en onze notitie daarover ook bespreken met de leden en zal vervolgens graag in discussie gaan met de gemeenteraad. We hebben tevens ervaringsgegevens vanuit Halsteren en vanuit Tholen. In deze laatste plaats is het centrum winkelgebied geheel naar de knoppen gegaan nadat een grote supermarkt naar de rand van het plaatsje mocht verhuizen”, aldus Kees de Bruin. Hij bood afgelopen zaterdag de notitie alvast aan via burgemeester Van den Belt.

Bron: Steenbergse CourantVerhuisplannen Lidl Steenbergen steeds concreter

De kogel is nog lang niet door de kerk, maar de verhuisplannen van de Lidl in Steenbergen beginnen steeds meer vorm te krijgen. De supermarkt wil naar het pand van Auto Kar aan de Van Bredastraat verhuizen.

De Lidl zit nu nog aan de Burgemeester van Loonstraat, maar dat pand is al jaren te klein. Uit onderzoek is gebleken dat uitbreiding op die locatie niet mogelijk is. En dus viel het oog op het gebouw van het autobedrijf, een paar honderd meter verderop. Wat de plannen daar precies zijn, wil de Lidl nog niet vertellen. ,,Daar is het te vroeg voor'', zegt een woordvoerster. Wel is er onlangs een informatieavond voor omwonenden gehouden. ,,Met de reacties van hen wordt waar mogelijk het plan aangepast.''

De gemeente Steenbergen verleent 'in principe' medewerking. ,,In het centrum van Steenbergen is geen geschikte locatie beschikbaar'', zegt woordvoerster Anouk Denissen. ,,De nieuwe locatie zou weliswaar buiten het winkelcentrum zijn, maar is nabij genoeg om ook nog klanten naar het centrum te trekken.''

,,We zitten nu nog in de onderzoek- en ontwerpfase'', zegt Denissen. ,,Pas als die zijn afgerond, kan de bestemmingsplanprocedure opgestart worden.''

Stadshart
Het bestuur van Retail Platform Steenbergen (RPS) is niet blij dat de supermarkt straks verder van het stadshart komt te liggen, zegt voorzitter Kees de Bruin. ,,Er zijn wat ons betreft nog verschillende opties mogelijk, maar dat hangt ook af van wat de politiek met de tweede supermarkt in Dinteloord wil doen.''

Een supermarkt is belangrijk voor het centrum, zegt De Bruin. ,,Je ziet het ook in de regio. In Halsteren zijn de Albert Heijn en de Plus gevestigd in het dorpskern en dat is goed voor de aantrekkelijkheid. In Tholen is de supermarkt er buiten gevestigd en is er veel leegstand in het centrum.''

Meer parkeerruimte
De gemeente Steenbergen zegt dat aan de verplaatsing in ieder geval de voorwaarde is verbonden dat er geen detailhandel mag terugkomen als het pand van de Lidl straks vrij komt. ,,Dit draagt bij aan de winkelconcentratie in het echte centrumgebied'', zegt Denissen. ,,En er komt meer parkeerruimte voor bezoekers van het winkel- en horecahart van Steenbergen en de vernieuwde haven.''

Auto Kar wil zelf heel graag in Steenbergen blijven, zegt bedrijfsleider Niek Wagemakers. ,,Dat is absoluut onze intentie. Waar we eventueel naartoe kunnen verhuizen is nog niet bekend. We zijn daar nog druk mee bezig. Maar voorlopig zitten we dus nog op de huidige locatie en gaan de dagelijkse mobiliteitszaken gewoon door.''

Bron: BN DeStemResultaten benchmark Waarstaatjegemeente.nl bekendIn 2017 heeft de gemeente Steenbergen deelgenomen aan de benchmark Waarstaatjegemeente.nl van VNG Realisatie door het uitvoeren van de Ondernemerspeiling. In totaal 112 ondernemers hebben meegedaan aan deze peiling.

De onderwerpen die aan bod zijn gekomen in de vragen zijn: bedrijfsomgeving, gemeentelijke dienstverlening, digitale dienstverlening, professionaliteit, relatie ondernemer-gemeente, gemeentelijke heffingen en regeldruk en ondernemersklimaat.

In het rapport is terug te lezen hoe Steenbergen scoort op alle thema’s. Zo geven Steenbergse ondernemers het onderwerp “bedrijfsomgeving” het rapportcijfer 6,7 en de “gemeentelijke dienstverlening” een 6,3. Voor een interpretatie van deze scores is het verstandig een benchmark te raadplegen. Voor een vergelijking met hetzelfde inwoneraantal kan op www.waarstaatjegemeente.nl de benchmark gevonden worden. Steenbergen scoort op een aantal thema’s hoger dan andere gemeenten met hetzelfde inwonersaantal, zoals vergunningverlening en professionaliteit van de medewerkers. Op andere thema’s scoort men lager, zoals bijvoorbeeld het ondernemersklimaat, vestigingsklimaat en de directe dienstverlening. De benchmark kan niet op alle thema’s vergeleken worden, omdat men ervoor heeft gekozen in deze nulmeting alle onderwerpen globaal te onderzoeken, in plaats van een aantal onderwerpen diepgaand. Hierdoor kan niet op alle thema’s een vergelijking met andere gemeentes plaatsvinden.

Deze aandachtspunten zijn direct meegenomen in de acties die de gemeente het afgelopen halfjaar heeft ingezet om de samenwerking met ondernemers te verbeteren.
De nieuwe website heeft aan apart onderdeel voor ondernemers en de toptaken zijn afgestemd op de behoeften die ondernemers via de ondernemerspeiling kenbaar gemaakt hebben.
In de lijn met het centrumplan “Vitaal Hart van de Stad met Sterke Toegangspoorten” is een centrummanager aangesteld om de doorontwikkeling van het stadshart te stimuleren.
In april heeft men een bedrijfsbezoek georganiseerd voor OPS, waarbij o.a. het gemeentelijke inkoopbeleid is gepresenteerd.
Ook is er in april een voorlichtingsbijeenkomst over ondermijning georganiseerd voor ondernemers.

De komende tijd gaan men de ondernemers regelmatig betrekken in beleidsvorming. Zo starten in de loop van het jaar de evaluatie van de reclamebelasting en een participatietraject voor de Toekomstvisie. Ook gaat men de ondernemers betrekken in het gemeentebreed op te stellen Marketing- en Promotieplan en de Dienstverleningsvisie.Verzilvering waardecheques/waardebonnen

Vanaf 2007 zijn er door "Steenbergen Steengoed Winkelplezier" in Steenbergen acties gevoerd met krasloten en waardecheques die door consumenten gebruikt konden worden om in de winkels mee te betalen. Deze waardecheques kunnen winkeliers weer verzilveren via de penningmeester van RPS, maar niet iedere winkelier weet dit. Voor het verzilveren van deze waardecheques kunt u gebruik maken van het declaratieformulier.

Retail Platform Steenbergen | Boomdijk 7 | 4651 XG Steenbergen | Telefoon 06-51742572 | E-mail: info@rpsinfo.nl
Terug naar de inhoud