Nieuws - Retail Platform Steenbergen

Ga naar de inhoud
Nieuwjaarsreceptie Ondernemend Steenbergen: met voorbeeld van vooruitstrevend ondernemerschapZe zijn er best een beetje trots op, de organisatoren van de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Steenbergen. En dat mag ook wel. De inmiddels jaarlijks terugkerende ontmoeting kreeg gisteravond – donderdagavond 9 januari – 180 bezoekers van divers ‘pluimage’. “We zijn de drukstbezochte nieuwjaarsreceptie voor ondernemers in deze regio”, stelt OPS voorzitter Leo Heijmans.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door OPS, RPS, ZLTO, Horeca Steenbergen en Rabobank Zuidwest-Brabant. Gastheer was Databyte in Steenbergen. “Dit is een prachtige ruimte voor deze ondernemersbijeenkomst. En de samenwerking met Databyte was echt formidabel”, aldus een lovende Leo Heijmans.

Ter nagedachtenisHij had dit jaar namens de organisatoren de taak om het welkomstwoord uit te spreken. Vanzelfsprekend was daarin de wens voor een voorspoedig 2020 opgenomen. En een dankwoord aan gastheer Databyte. Vervolgens vroeg de OPS-voorzitter een moment van stilte voor de dit jaar overleden Frank Dingemans. De sympathieke en gedreven manager MKB bij Rabobank Zuidwest-Brabant was een van de initiatiefnemers en stuwende krachten achter de collectieve organisatie van dit Nieuwjaars evenement.

Kloof dichten
Voor wat betreft zijn eigen organisatie – het Ondernemers Platform Steenbergen – sprak Leo Heijmans de hoop uit dat de kloof tussen lokale overheid en ondernemers die nog steeds bestaat verkleind gaat worden en bij voorkeur gaat verdwijnen. Daarnaast sprak de OPS-voorzitter de hoop uit dat de vijf werkgroepen voor de industrieterreinen Reinierpolder in de samenwerking met gemeente Steenbergen dit jaar dan toch aan de slag kunnen. “Ze staan te trappelen”, aldus Heijmans.

‘Zeker hard aan de slag’
En als het over aan de slag gaan gaat, stelde de volgende spreker – wethouder Economische Zaken Willy Knop – dat dit nu juist het motto is van het huidige college van burgemeester en wethouders. Hij is trots op zijn team ambtenaren – dit jaar ook aanwezig op deze nieuwjaarsbijeenkomst – en zich sterk bewust van zijn eigen achtergrond als voormalig lokaal ondernemer. ‘Wij zullen er zeker hard aan werken om de genoemde kloof te verkleinen’, aldus de kern van zijn betoog. De wethouder wees om de nieuwe omgevingswet die eind 2020 in werking gaat en die ervoor gaat zorgen dat er kortere stappen nodig zijn om ondernemerszaken in de gemeente voor elkaar te gaan krijgen.

Stimulerend voorbeeld
Het verhaal van Databyte-oprichter John Heijnen moet zeker een stimulans zijn voor de verzamelde ondernemers. Als scholier gestart met een eigen bedrijf bouwde Heijnen een prachtig bedrijf. Daarbij pakte hij aanvankelijk met grote inzet zaken aan die op zijn pad kwamen en ontwikkelde hij zich vervolgens als een ondernemer die continue inspeelde op ontwikkelingen in de ICT-wereld. Het laatste decennium richt Databyte zich puur op bedrijven en organisaties en groeide het bedrijf uit tot een speler van formaat. Met een team van 90 medewerkers worden overheden, MKB, Zorgorganisaties en Onderwijsorganisaties geholpen op tal van zaken op ICT-gebied.

Uitdagingen
Het bedrijf Databyte werkt in een wereld met grote uitdagingen. Mededirecteur Peter Bijker noemde in zijn woordje de kernpunten: beweging naar de Cloud, ICT als innovatieversneller en informatiebeveiliging in de strijd tegen Cybercriminaliteit.
Inspirerende woorden, waarna de bezoekers met elkaar in gesprek gingen onder het genot van een glaasje en een hapje. Een geslaagde bijeenkomst dus.

Bron: KijkopSteenbergen


Nieuw bestuur RPS aangetredenTijdens de maandagavond gehouden ledenvergadering van Retail Platform Steenbergen (RPS) in De Keuning nam het RPS afscheid van penningmeester Olav de Vriend (Novo Consilium). Ook trad een nieuw bestuur aan. Dat is nog op zoek naar een nieuwe voorzitter en wordt daarom tot de lente van 2020 voorlopig geleid door de huidig voorzitter Kees de Bruin.
Naast hem hebben in het nieuwe RPS bestuur zitting: Dirk-Jan van Weezel, havenmeester, Kristien Aerts van Aerts Leimena Advocaten, Laura de Ron van Shoetime, Martin Achterberg van Albert Heijn Achterberg, Michiel de Doelder van de Moor Optiek, Mikhayla van Holten van Marskramer Steenbergen en Viënna de Koning van De Keuning.

Tijdens de bijeenkomst werd maandagavond door centrummanager en ‘Kwartiermaker’ Maikel Gijzen het RPS 2.0 gepresenteerd. Thema’s in zijn presentatie vormden de kernbegrippen ‘Versterken’, ‘Verbreden’ en ‘Vernieuwen’. Dat is de doelstelling van het nieuwe bestuur. “We zijn de afgelopen periode actief aan de slag gegaan om te ontdekken waar de energie zit. Zonder toekomstbestendig bestuur kan de kwaliteit van Stadshart Steenbergen niet gewaarborgd worden. Het nieuwe bestuur is breed gedragen en bestaat uit ondernemers vanuit winkeliers, horeca en dienstverlening. Het gaat om de verbinding tussen deze drie, die samen voor een totaalbeleving kunnen zorgen. Een sterk RPS-bestuur is een sterkere gesprekspartner met gemeente Steenbergen. Het nieuwe bestuur kan aan de slag met de verdere professionalisering van haar agenda en het bepalen van de gewenste koers”.

Bron: kijkopsteenbergen.nl 26-11-2019RPS blij met sfeerverlichting StadshartDeze avond (12-11-2019) presenteerde het Retail Platform Steenbergen (RPS) trots de nieuwe sfeerverlichting in het stadshart. “Het is een wat moeizaam traject dat we moesten doorlopen. Maar dankzij de ondersteuning van gemeente Steenbergen en ons eigen reclamebelasting fonds ziet het centrum in deze donkere dagen er sfeervol uit”, zo concludeerde RPS-voorzitter Kees de Bruin tijdens de presentatie van de nieuwe verlichting eerder deze avond.

Samen met centrummanager onderstreepte hij het belang van een goede samenwerking tussen het Retail Platform en de gemeente. Na het ontsteken van de sfeerverlichting, waarin ook de contour van het logo van Ons Steenbergen is verwerkt – werd het glas geheven op de totstandkoming en een vruchtbare samenwerking in de komende jaren.Dat gebeurde in aanwezigheid van de wethouders Willy Knop en Wilma Baartmans (die een aandeel hadden in het voortraject), vertegenwoordigers van de stadsraad, de stadsherauten en winkeliers uit de binnenstad.

Eindelijk gelukt
“Ik ben echt blij dat dit uiteindelijk is gelukt. Er is behoorlijk in geïnvesteerd en we hebben ook kunnen werken met de door ons geselecteerde leverancier, het bedrijf Starlight. In totaal heeft de verlichting een kleine 50.000 euro gekost en daarnaast een groot aantal uren om dit te realiseren. We hebben als RPS meebetaald en zijn zeker ook blij met de financiële bijdrage vanuit de gemeente”, vertelt een tevreden RPS-voorzitter. Samen met centrummanager Maikel Gijzen ging hij na de ingebruikname de belangstellenden voor in de wandeling door het verlichte centrum. Er was alom waardering voor de verlichtingsornamenten die naar hartenlust straalden. Ook de sfeervol verlichte Markt en de fraaie boom op het Kerkplein oogstten lof.Hard nodig
Die lof is verdiend, al had het centrum een sfeerverlichting wel heel hard nodig. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat de donkere zijde van de Kaaistraat zeker ook zo’n verlichting kan gebruiken. Helaas ontbreken hier de lantaarnpalen.

Bron: kijkopsteenbergen.nl
Actieplan nodig om leegstand in stadshart aan te pakkenJe hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat de Kaaistraat kampt met leegstand. Wie een middagje gaat shoppen in Steenbergen, komt in het stadshart langs ongezellige, lege stukken winkelstraat. Het zijn vooral de grote panden die lastig in te vullen zijn. Een landelijke trend, maar een ontwikkeling die Retail Platform Steenbergen (RPS)-voorzitter Kees de Bruin en centrummanager Maikel Gijzen dwingt om naar creatieve oplossingen te zoeken. Daar hebben ze ook de gemeente bij nodig volgens RPS. “We moeten sneller handelen en meer lef tonen”, zo bepleit Kees de Bruin.
Kees de Bruin is een bekend gezicht in Steenbergen, of het nu als Hema-eigenaar is of als kartrekker van allerlei activiteiten in ons stadshart. Vorig jaar zomer kreeg hij versterking in de vorm van een centrummanager. Maikel Gijzen vormt de verbindende factor tussen winkeliers, gemeente, horeca en ondernemers. En meer dan ooit blijkt zijn aanwezigheid nodig te zijn, omdat het beeld in de winkelstraten in rap tempo aan het veranderen is. Op dit moment staat er ongeveer 3000m2 van de 8000m2 winkelruimte leeg. “Dat is nog nooit zo hoog geweest. De consument is kritisch en verwend; klantentrouw bestaat niet meer”, zegt De Bruin.

Andere functies in winkelpanden
Tot zover het sombere nieuws. Het goede nieuws is dat er achter de schermen druk wordt overlegd hoe de leegstand aangepakt kan worden. Onlangs zaten Kees de Bruin en Maikel Gijzen nog aan tafel met wethouder Petra Lepolder om te praten over de mogelijkheid om panden een andere bestemming te geven, zoals wonen. Het veranderende winkelgedrag van de consument biedt volgens de centrummanager ook kansen. “Aan de ene kant neemt het aantal vierkante meters retail af, maar tegelijkertijd zie je dat daar andere publieksgerichte functies voor terugkomen. Zo zie je fitnesscentra verschijnen, een mondhygiënist en logopedie. Dat heeft te maken met de samenstelling van de bevolking, de zogenaamde vergrijzing, maar ook met hoe mensen tegenwoordig winkelen. Het gaat om het samenspel van horeca, retail, toerisme, evenementen, zorg en andere maatschappelijke functies.”, vertelt Maikel Gijzen.

Kleine units voor ondernemers
De grote gaten die er in de winkelstraat zijn gevallen, zijn zo opvallend omdat het grote panden betreft waar de ondernemers uit zijn vertrokken, zoals Scapino, schoenenzaak Van den Hoven en bloemist de Steense Passie. Ongelukkigerwijs liggen die ook nog eens naast elkaar. Volgens Kees de Bruin is het niet eenvoudig om daar nieuwe huurders voor te vinden. “De grote winkelketens zijn sinds de crisis kritischer geworden en vestigen zich pas als hun hele wensenlijstje kan worden aangevinkt. Daarom zal het noodzakelijk worden om deze grote locaties te gaan opdelen. Losse units kunnen gemakkelijker verhuurd worden aan kleinere ondernemers. Maar er valt ook te denken aan een versmarkt, waarin de groenteboer, slager en bakker samenkomen.” Maikel Gijzen vult daarbij aan dat in de lokale ondernemingen volgens hem de grootste kracht schuilt. “Al die grote ketens zijn juist een eenheidsworst. De kleine winkelier die hier vandaan komt kan iets speciaals bieden omdat hij z’n klanten kent.”

Parkeermogelijkheden
Het doet Kees de Bruin wel eens pijn als hij ziet hoe het in andere plaatsen kan, en het in Steenbergen nog niet zover is. Daarom sprak hij onlangs ook in bij een vergadering op het gemeentehuis, om de raadsleden wakker te schudden. “Het is essentieel dat we naar een compact stadshart toegaan, in plaats van een beleid voeren dat het mogelijk maakt dat ondernemers zich buiten het centrum vestigen. Het Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan wat dit jaar op de agenda staat speelt daarbij een grote rol. Als mensen bijvoorbeeld bij de apotheek iets ophalen, lopen ze niet nog even makkelijk andere winkels in, want die liggen verder weg en er zijn geen parkeermogelijkheden. En de klant die vervolgens een boete van 90 euro van een Boa krijgt voor foutparkeren bedenkt zich wel nog een keer voordat hij in Steenbergen komt winkelen.”
Sfeerverlichting
Volgens het tweetal moet er volop ingezet worden op gastvrijheid, sfeer en beleving. “Een concreet voorbeeld is dat er nu een plan en offerte ligt om te zorgen dat er het hele jaar door sfeerverlichting in het centrum is. Dat kunnen de winkeliers niet alleen opbrengen, daar hebben we de gemeente bij nodig”, zegt De Bruin. “De slogan is ‘Ons Steenbergen’, dus we zullen het samen moeten doen. Dat besef moet bij iedereen komen. Wees partners, in plaats van partijen”, besluit de centrummanager.

Bron: Steenbergse Courant
Nieuwe digitale informatieborden

Heeft u de nieuwe digitale informatieborden al gezien?

Sinds deze week hebben we 3 nieuwe digitale informatiezuilen in onze gemeente, waar we erg blij mee zijn. De zuilen zijn op drie locaties te vinden aan de invalswegen van Steenbergen en Dinteloord. Het doel van de borden is het geven van informatie aan voorbijrijdende weggebruikers. Ook worden er commerciële boodschappen van lokale ondernemers op getoond.

Drie locaties
Sinds deze week zijn de borden in gebruik. Zodra je Steenbergen binnen rijdt via de Zeelandweg-Oost en de Franseweg, vallen ze dan ook meteen op. De derde zuil staat aan de Steenbergseweg in Dinteloord.

LED-schermen
Met korte teksten en afbeeldingen verschijnen er berichten op de LED-schermen. Het bovenste gedeelte voor aankondigingen, mededelingen, nieuws of calamiteiten. Het onderste gedeelte van de zuil is beschikbaar voor (betaalde) commerciële boodschappen van lokale ondernemers. Eigenaar van de digitale informatiezuilen is Suurland Outdoor BV.
In Nieuw-Vossemeer en Kruisland bleek het plaatsen van digitale informatiezuilen niet haalbaar en zijn plakzuilen beschikbaar.

Heb je vragen over het plaatsen van berichten op de digitale informatiezuilen? Neem dan contact met ons op via communicatie@gemeente-steenbergen.nl.

Bron: www.gemeente-steenbergen.nl.
Standpunt bestuur RPS mbt Samen Doen

Wij ontvingen berichten dat het loyaliteitsprogramma ‘Samen Doen’ (voorheen Positoos) momenteel afspraken maakt met winkeliers in het centrum van Steenbergen. Als bestuur hebben wij in het verleden ook al contact gehad met deze organisatie en zijn tot de conclusie gekomen dat dit systeem niet het meest opportuun is voor onze leden. Zo kunnen de punten bijvoorbeeld ook buiten de eigen gemeente besteed worden en dat lijkt ons nu net niet het doel van een loyaliteitsprogramma. Als bestuur houden wij onze oren en ogen open voor systemen die wel passen bij Ons Steenbergen. Uiteraard staat het jullie vrij om een afspraak te maken met Samen Doen, maar we wilden jullie wel graag informeren over het standpunt van het bestuur.RPS brengt onderzoek onder de aandacht van de raad

Het Retailplatform Steenbergen (RPS) heeft het kernbezoek dat de gemeenteraad aan Steenbergen bracht, gebruikt om aandacht te vragen voor het stadshart.

Daarbij bracht RPS-voorzitter Kees de Bruin een onderzoek van adviesbureau DTNP onder de aandacht van de raadsleden. Hieruit blijkt dat het regulier boodschappen doen de drager is voor vitaliteit in de binnenstad. RPS wil graag met de gemeenteraad rond de tafel om de conclusies van het onderzoek te bespreken.

Het betreffende onderzoek is landelijk gedaan onder 3000 respondenten in dorps- en wijkcentra. In het onderzoek wordt het belang van supermarkten in de nabijheid van overige winkels benadrukt. “Ook ons stadshart staat onder grote druk. Het is een ware uitdaging om er voor te zorgen dat Steenbergen een winkelbestendige toekomst houdt. Het RPS-bestuur gaat het onderzoek en onze notitie daarover ook bespreken met de leden en zal vervolgens graag in discussie gaan met de gemeenteraad. We hebben tevens ervaringsgegevens vanuit Halsteren en vanuit Tholen. In deze laatste plaats is het centrum winkelgebied geheel naar de knoppen gegaan nadat een grote supermarkt naar de rand van het plaatsje mocht verhuizen”, aldus Kees de Bruin. Hij bood afgelopen zaterdag de notitie alvast aan via burgemeester Van den Belt.

Bron: Steenbergse CourantVerhuisplannen Lidl Steenbergen steeds concreter

De kogel is nog lang niet door de kerk, maar de verhuisplannen van de Lidl in Steenbergen beginnen steeds meer vorm te krijgen. De supermarkt wil naar het pand van Auto Kar aan de Van Bredastraat verhuizen.

De Lidl zit nu nog aan de Burgemeester van Loonstraat, maar dat pand is al jaren te klein. Uit onderzoek is gebleken dat uitbreiding op die locatie niet mogelijk is. En dus viel het oog op het gebouw van het autobedrijf, een paar honderd meter verderop. Wat de plannen daar precies zijn, wil de Lidl nog niet vertellen. ,,Daar is het te vroeg voor'', zegt een woordvoerster. Wel is er onlangs een informatieavond voor omwonenden gehouden. ,,Met de reacties van hen wordt waar mogelijk het plan aangepast.''

De gemeente Steenbergen verleent 'in principe' medewerking. ,,In het centrum van Steenbergen is geen geschikte locatie beschikbaar'', zegt woordvoerster Anouk Denissen. ,,De nieuwe locatie zou weliswaar buiten het winkelcentrum zijn, maar is nabij genoeg om ook nog klanten naar het centrum te trekken.''

,,We zitten nu nog in de onderzoek- en ontwerpfase'', zegt Denissen. ,,Pas als die zijn afgerond, kan de bestemmingsplanprocedure opgestart worden.''

Stadshart
Het bestuur van Retail Platform Steenbergen (RPS) is niet blij dat de supermarkt straks verder van het stadshart komt te liggen, zegt voorzitter Kees de Bruin. ,,Er zijn wat ons betreft nog verschillende opties mogelijk, maar dat hangt ook af van wat de politiek met de tweede supermarkt in Dinteloord wil doen.''

Een supermarkt is belangrijk voor het centrum, zegt De Bruin. ,,Je ziet het ook in de regio. In Halsteren zijn de Albert Heijn en de Plus gevestigd in het dorpskern en dat is goed voor de aantrekkelijkheid. In Tholen is de supermarkt er buiten gevestigd en is er veel leegstand in het centrum.''

Meer parkeerruimte
De gemeente Steenbergen zegt dat aan de verplaatsing in ieder geval de voorwaarde is verbonden dat er geen detailhandel mag terugkomen als het pand van de Lidl straks vrij komt. ,,Dit draagt bij aan de winkelconcentratie in het echte centrumgebied'', zegt Denissen. ,,En er komt meer parkeerruimte voor bezoekers van het winkel- en horecahart van Steenbergen en de vernieuwde haven.''

Auto Kar wil zelf heel graag in Steenbergen blijven, zegt bedrijfsleider Niek Wagemakers. ,,Dat is absoluut onze intentie. Waar we eventueel naartoe kunnen verhuizen is nog niet bekend. We zijn daar nog druk mee bezig. Maar voorlopig zitten we dus nog op de huidige locatie en gaan de dagelijkse mobiliteitszaken gewoon door.''

Bron: BN DeStemResultaten benchmark Waarstaatjegemeente.nl bekendIn 2017 heeft de gemeente Steenbergen deelgenomen aan de benchmark Waarstaatjegemeente.nl van VNG Realisatie door het uitvoeren van de Ondernemerspeiling. In totaal 112 ondernemers hebben meegedaan aan deze peiling.

De onderwerpen die aan bod zijn gekomen in de vragen zijn: bedrijfsomgeving, gemeentelijke dienstverlening, digitale dienstverlening, professionaliteit, relatie ondernemer-gemeente, gemeentelijke heffingen en regeldruk en ondernemersklimaat.

In het rapport is terug te lezen hoe Steenbergen scoort op alle thema’s. Zo geven Steenbergse ondernemers het onderwerp “bedrijfsomgeving” het rapportcijfer 6,7 en de “gemeentelijke dienstverlening” een 6,3. Voor een interpretatie van deze scores is het verstandig een benchmark te raadplegen. Voor een vergelijking met hetzelfde inwoneraantal kan op www.waarstaatjegemeente.nl de benchmark gevonden worden. Steenbergen scoort op een aantal thema’s hoger dan andere gemeenten met hetzelfde inwonersaantal, zoals vergunningverlening en professionaliteit van de medewerkers. Op andere thema’s scoort men lager, zoals bijvoorbeeld het ondernemersklimaat, vestigingsklimaat en de directe dienstverlening. De benchmark kan niet op alle thema’s vergeleken worden, omdat men ervoor heeft gekozen in deze nulmeting alle onderwerpen globaal te onderzoeken, in plaats van een aantal onderwerpen diepgaand. Hierdoor kan niet op alle thema’s een vergelijking met andere gemeentes plaatsvinden.

Deze aandachtspunten zijn direct meegenomen in de acties die de gemeente het afgelopen halfjaar heeft ingezet om de samenwerking met ondernemers te verbeteren.
De nieuwe website heeft aan apart onderdeel voor ondernemers en de toptaken zijn afgestemd op de behoeften die ondernemers via de ondernemerspeiling kenbaar gemaakt hebben.
In de lijn met het centrumplan “Vitaal Hart van de Stad met Sterke Toegangspoorten” is een centrummanager aangesteld om de doorontwikkeling van het stadshart te stimuleren.
In april heeft men een bedrijfsbezoek georganiseerd voor OPS, waarbij o.a. het gemeentelijke inkoopbeleid is gepresenteerd.
Ook is er in april een voorlichtingsbijeenkomst over ondermijning georganiseerd voor ondernemers.

De komende tijd gaan men de ondernemers regelmatig betrekken in beleidsvorming. Zo starten in de loop van het jaar de evaluatie van de reclamebelasting en een participatietraject voor de Toekomstvisie. Ook gaat men de ondernemers betrekken in het gemeentebreed op te stellen Marketing- en Promotieplan en de Dienstverleningsvisie.
Retail Platform Steenbergen | Vlamingvaart 14 | 4651 GR Steenbergen | Telefoon 06-22980546 | E-mail: info@rpsinfo.nl
Terug naar de inhoud